15. februar 2011

MR

Burde vel egentlig si ENDELIG har jeg fått ny time til MR men jeg gruer meg noe så sinnsykt mye! Jeg HATER den trommelen...blir lagt på en benk, hodet blir spent fast (veldig viktig å ligge helt rolig) og kjørt inn i det hullet. Greit nok, mange tenker vel at man bare skal ligge rolig der, men det er trangt og det bråker...PYTON! Greit nok med tabletter for å roe ned, men følelsen i magen er der enda...og den følelsen av å ligge innestengt og fastspent inni der greier ikke jeg å beskrive!  Det er noen ganger man føler seg VELDIG liten og alene i verden!




~~~~~~~~~~~~~~~~~

MR.
MR er forkortelse for Magnetisk Resonans. I forbinnelse med MR-undersøkelse brukes en kraftig magnet, radiobølger og en datamaskinfor å danne snittbilder av kroppens ulike deler/organer.
Mr-maskinen består av et pasientbord omgitt av et rørformet apparat (hvor magneten befinner seg) med åpning i begge ender. Åpningen har en diameter på 60 cm. Det er veldig viktig å ligge helt stille under undersøkelsen da den minste lille bevegelse gir uskarpe bilder.
Ved noen undersøkelser kan det være aktuelt å sette kontrastveske via en blodåre i armen.

Kilde; skriv fra MR-seksjonen, Sykehuset Innlandet HF, Lillehammer

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hva er MS?

Multippel sklerose (MS) er en kronisk, nevrologisk sykdom som rammer nerveceller i sentralnervesystemet, som består av hjernen og ryggmargen. Ordet multippel sklerose betyr "mange arr", fordi det ofte dannes arr på flere forskjellige steder i sentralnervesystemet (CNS).

Fakta om MS 

  • MS rammer oftest i alderen 20-40 år.
  • MS er nesten dobbelt så vanlig blant kvinner som blant menn.
  • MS påvirker ulike mennesker på ulik måte.
  • Det er svært vanskelig å forutsi sykdomsforløpet ved MS.
  • MS er ikke smittsomt.
  • MS er en nervesykdom, ikke en muskelsykdom.
  • Man tror MS forårsakes av en kombinasjon av ulike faktorer.
  • MS er vanligere i land med kjøligere klima, slik som Nord-Europa, Nord-Amerika, Canada og i sørlige deler av Australia.
  • Omkring 7000 nordmenn har MS, og hvert år registeres det mellom 250 og 300 nye tilfeller av sykdommen.



Hva er galt ved MS? 

Ved MS pågår det to prosesser som avviker fra det normale. Den ene går ut på at det oppstår små betente områder i myelinet, og i den andre brytes myelinet ned og fører til tap av myelin (demyelinisering). Disse prosessene arter seg aldri nøyaktig likt hos to individer og kan oppstå på mange (multiple) forskjellige steder i sentralnervesystemet. Dette er grunnen til at sykdomsforløpet ved MS er så forskjellig fra person til person.
Når myelinet angripes, blir isolasjonen gradvis tynnere, slik at informasjonen har vanskeligere for å ta seg frem langs nervetrådene. Dette fører til symptomene som er typiske for MS. Etter noen uker, når betennelsen har gitt seg, kan nervesystemet hente seg inn og myelinet bygges helt eller delvis opp igjen (remyelinisering). Dersom betennelsen dekker et stort område, kan den imidlertid etterlate arr. Disse arrene kalles plakk, etter ordet plaque, som betyr "flekk".
Delvis skjer det en nedbryting og oppbygging av myelinet som etter hvert fører til at myelinet forsvinner, og delvis brytes cellene gradvis ned og fører til at hele nerveceller dør.

Synsnervebetennelse (optisk nevritt)

Optisk nevritt er en betennelse i synsnerven (nerven som leder lysimpulsene fra øyets netthinne til hjernen), et typisk tidlig symptom på MS. Én av fem med MS har hatt det som sitt første symptom, og av dem som går til lege for problemet, utvikler omkring halvparten sykdommen senere.

Akutt synsnervebetennelse er en av de vanligste symptomene ved MS. Du føler smerte når du beveger øyet og opplever att synsforstyrrelsen skjer ganske raskt. Du blir gradvis bedre (iblant kan det ta noen uker), og nesten alle som rammes, blir helt bra igjen. Når du er stresset og trett eller har feber, kan det hende at du får tåkete syn på det samme øyet igjen.


Info hentet fra http://www.multippelsklerose.no/