22. februar 2011

MS og tretthet




Alle føler seg trette av og til; en naturlig tretthet som følge av daglige aktiviteter og som står i forhold til type aktivitet og intensiteten i aktiviteten. En slik tretthet går vanligvis over etter at man har fått hvile ut.

Personer med MS kan oppleve en dyp tretthet, og oppleve at denne trettheten blir mer merkbar jo lenger sykdommen har pågått. Til forskjell fra friske personer opplever MS-rammede ofte at trettheten ikke kan relateres til en bestemt aktivitet.

På samme måte som mange MS-symptomer, så vises ikke tretthet alltid utenpå. Dette fører til at den "usynlige" trettheten kan være ett av de vanskeligste symptomene ved MS. Ens sosiale liv og privatliv påvirkes, og evnen til å arbeide svekkes. Utenforstående kan ha vanskelig for å forstå problemet ditt og tror kanskje at du er lat.

Ulike typer tretthet ved MS

1. Normal tretthet.

Fysisk, psykisk og følelsesmessig tretthet kan alle oppleve. Denne trettheten er ikke medisinsk betinget og går over ved hvile.

2. Tretthet på grunn av utilfredsstillende kosthold.

Ensidig eller ubalansert kosthold kan påvirke kroppen og bidra til tretthet. For lavt væskeinntak kan føre til uttørking. Hvis du har problemer med urinblærefunksjonen, kan det være fristende å skjære ned på væskeinntaket. Men nettopp for lavt væskeinntak kan forårsake tretthet.

3. Tretthet på grunn av for lite søvn.

Søvnproblemer kan være en følge av problemer med urinblæren, av spastisitet (muskelkramper) eller uvante følelser. Hvis du ikke får tilstrekkelig god søvn, blir du naturligvis trett. Det kan til og med føre til utmattelse, særlig hvis det pågår over en lengre periode.

4. Dekondisjonert tretthet

Dekondisjonering (svekkelse) av muskler oppstår som følge av at musklene ikke brukes tilstrekkelig. Den trettheten som oppleves ved fysisk aktivitet beskrives av og til som "dekondisjoneringstretthet". Det kan være lett å havne i en ond sirkel; musklene brukes mindre og mindre på grunn av tretthet, noe som fører til at musklene svekkes ytterligere og brukes enda mindre.

5. Tretthet på grunn av funksjonsnedsetting.

Tretthet kan oppstå pga. handikappet MS-sykdommen fører med seg. Svekket kontroll over musklene, redusert koordinasjon og styrke bidrar til at du må konsentrere deg mer når du utfører hverdagslige rutinemessige oppgaver. Dette fører i sin tur til at du blir lettere trett, både fysisk og psykisk. En måte man kan overvinne disse problemene på, er å lære seg å spare på energien sin.

6. Tretthet på grunn av depresjoner.

Depresjoner er mer vanlig hos personer med kroniske sykdommer enn hos friske og bidrar ofte til en tretthetsfølelse. Depresjoner kan føre til søvnproblemer, nedsatt matlyst og fysisk utmattelse. De kan i tillegg forsterke de andre årsakene til tretthet som er beskrevet over. Depresjoner kan behandles med medikamenter og støttende terapi.

Tretthet som er direkte forårsaket av MS - nevromuskulær tretthet

Manglende utholdenhet og muskulær tretthet kan oppstå under ensformige fysiske aktiviteter, f.eks. ved gange. I begynnelsen er det ikke noe problem å løfte føttene, men etter en stund blir musklene utmattede og beina vil ikke lystre lenger. Etter noen minutters hvile kommer styrken tilbake og du kan gå videre.

Det er ikke bare den motoriske funksjonen som kan være rammet av manglende utholdenhet. Kognitive funksjoner, som konsentrasjon og oppmerksomhet, kan også bli påvirket. Etter en kort hvile klarer du å fortsette med det som du holdt på med.

Til og med sensoriske symptomer kan forårsake tretthet. Det kan være en følge av ensformig stimulans, f.eks. følelsesløshet i beina. Denne trettheten er sannsynligvis relatert til den nerveskaden som forårsaker MS. Denne skaden innebærer at nervefibrene blir ineffektive og dermed har problemer med å opprettholde vedvarende aktivitet.

En annen type tretthet er den overveldende tretthetsfølelsen som helt ubegrunnet oppstår etter lett fysisk eller mental aktivitet. Denne typen tretthet kan forekomme om morgenen, men er ofte verre om ettermiddagen, for så å bli svekket igjen på kvelden. Intensiteten i trettheten varierer ofte fra dag til dag. I sjeldne tilfeller er denne trettheten forbundet med et uimotståelig behov for søvn, noe som kan føre til at man sovner under sosiale sammenkomster som middager eller samtaler med venner. Denne trettheten kan ofte bli forverret av varme, fuktighet, stress eller depresjoner, og den kommer ofte brått på.

Tatt fra http://www.multippelsklerose.no/

Noen slitsomme dager!

Har hatt noen slitsomme dager nå,-ingenting som skal fungere normalt, liksom. Føler at det startet da jeg fikk den urinveisbetennelsen for 2,5 uke siden. Beiner vil ikke være skikkelig med, hendene...da spesielt på venstre side har heller ikke hatt topp samarbeidsvilje og så har øynene mine bare krysset seg. Bare for å ha sakt det; JEG SKAL NOK OVERLEVE MYE,BARE SYNET ER INNTAKT!!
Når dagene er slik er det utrolig godt å ha muligheten til å kunne være bare hjemme, og i tillegg ha noen rundt som kan hjelpe til med feks. handling.  Egentlig er jeg vel ikke flink nok til å ta hensyn til meg selv og skru tempoet mitt helt ned når det blir slik...jeg vil jo så mye!!! Dessuten er det endel man uansett ikke greier å styre,-som med denne FATIG'EN for eksempel. Det er ikke mye moro å sitte på en stol og bli så utrolg trøtt at man nesten ikke greier å komme seg de få meterene bort til sofa'n før "strømmen går"

Men I DAG har jeg vært ute på tur!! Kjøleskapet trengte litt påfyll og jeg er ikke "der" at jeg synes at det er moro å spørre om hjelp hele tiden,-til alt. Så, da kjørte jeg likegodt bortover og det endte jo med masse i handlekurven og mindre i banken, jeg fikk fylt bensin og reiste likegodt innom for å sjekke pris på dyne...jeg ønsker meg SÅÅÅ FÆLT en ny en!! Og så,-da jeg kom hjem og hadde fått varene innafor døra fant jeg like godt ut at jeg kunne skrape sammen litt snø...så får noen andre kjøre det bort når de kommer fra jobb!  Ikke er jeg trøtt, ikke er jeg kjempesliten den eneste feilen akkurat nå er at jeg er kald fordi jeg ikke har tent opp i ovnen enda!  TONE ER FORNØYD!!!